photo 450035

Vierkant of verticaal? Zo bepaal je jouw videoformaat.

Het is je vast niet ontgaan; video’s hebben nieuwe beeldverhoudingen doordat ze aangepast zijn op de formaten en het gebruik van smartphones. De ene video is vierkant, de andere verticaal en weer een andere horizontaal (de traditionele verhouding). Maar welke verhouding en formaat kun je nu het beste gebruiken voor je eigen video’s? We leggen uit welke keuzes daarbij een rol spelen. We richten ons hierbij op het verticale en vierkante formaat, omdat dat deze de meest afwijkende formaten zijn ten opzichte van traditionele beeldverhoudingen.

Vanuit een filmmakers perspectief zijn we niet bepaald fan van een verticale of vierkante beeldverhouding. Dat komt doordat het beeld een stuk kleiner is ten opzichte van het horizontale beeld dat je normaal hebt. De kadering van het beeld is hierdoor ook een stuk kleiner. Waarom zou je dan voor deze beeldverhoudingen kiezen?

Sinds de opkomst van de smartphone heeft er een grote verschuiving plaats gevonden in hoe wij media content consumeren. Je raadt het al, de meeste media content bekijken we nu via mobiel. Dit betekende dus dat de video’s die zich richten op doelgroepen die veel media consumeren via smartphones ook beter op het formaat van dit apparaat afgestemd moesten worden smartphones. En dus bedachten videomakers nieuwe manieren om te zorgen dat de video’s zoveel mogelijk de aandacht van de kijkers trokken.

Om te zorgen dat de video’s meer opvallen tijdens het scrollen op social media kies je vaak voor een vierkante of een verticale beeldverhouding. Je video neemt op deze manier meer ruimte in op het scherm van de gebruiker, waardoor de video meer opvalt in de tijdlijn.

Videoformaten voor social media: vierkant, landschap en verticaal

Links ‘traditioneel’ formaat, midden ‘vierkant’ formaat en rechts ‘verticaal’ formaat.

In het voorbeeld hierboven zie je dat het verticale beeld het meest opvalt, maar bij deze verhouding verlies je wel meer van het beeld aan de zijdes. Dat kan een nadeel zijn. Daar tegenover staat wel dat de kijker ‘meer’ moet scrollen voordat hij het beeld voorbij is, waardoor de video bij hem meer opvalt. Ook hier geldt dus weer; elk voordeel heeft zijn nadeel. Hetgeen wat je je juist moet afvragen, is via welk kanaal je je video wil verspreiden. Vindt de verspreiding vooral plaats via social media? Dan moet je hier rekening mee houden als je filmt. De actie moet zich in het midden van het scherm blijven afspelen omdat je links en rechts minder ruimte hebt.

Je kunt ook verschillende versies van je video maken, in verschillende verhoudingen. Dit houdt in dat je voor het eindproduct het traditionele formaat aanhoudt en voor social media een vierkante of zelfs verticale versie maakt. Je filmt dus in het traditionele, horizontale formaat. In de montage zoom je het beeld dan in zodat deze het beeld vult in de gewenste verhouding. Je maakt dan ook meteen een versie die geschikt is voor op mobiel. Het traditionele formaat kun je dan bijvoorbeeld op je website plaatsen, de andere formaten gebruik je op social media. Let er hierbij wel op dat je via statistieken op je verschillende kanalen moet onderzoeken of het grootste gedeelte van je kijkers de film ook daadwerkelijk op social media gaat zien of niet. Dit bepaalt welk formaat je moet kiezen en of het de moeite waard is om verschillende versies te maken.