The Crown e1594805285504

Waarom wij films maken en geen video’s

We horen veel mensen vragen ‘Kunnen jullie een video maken hiervan?’. Geen rare vraag toch? En in de volksmond en vooral in de marketingwereld praten we vooral over video en niet film. En waarom hebben wij filmmakers dan toch een voorkeur voor het woordje film, ook al is het maar een woord?

Film of video: Wat is het verschil?

Technisch gezien is er wel een degelijk verschil tussen film en video, al worden deze twee woorden in de marketingwereld door elkaar gebruikt omdat ze daar dezelfde lading hebben. Om uit te leggen waarom wij het liever of film dan video hebben en wat het verschil is, willen we je vragen de volgende stills uit Pauw & Jinek en GTST eens te bekijken:

Eva Jinek GTST

 

En bekijk nu eens de stills van The Crown en Blade Runner 2049.

The Crown e1594805285504 Blade Runner 2049

Zie je het verschil? Wat hits: de eerste twee foto’s van Pauw & Jinek en GTST zijn meer in videostijl geschoten en The Crown en Blade Runner 2049 in filmstijl. Waar zie je dat verschil het best in? Bekijk ze nog eens en let dan vooral goed op de kleuren in de foto’s.

Kleurbewerking creëert diepte en sfeer

De kleuren in videostijl liggen veel verder van elkaar af dan de kleuren in series en films die geschoten zijn in filmstijl. Dat heeft niet alleen te maken met kleurbewerking, of colorgrading zoals we het in editing land noemen, maar ook met setdesign. Door kleuren te matchen of dichter bij elkaar te trekken ziet het er niet alleen meer gestyled uit maar wordt het ook plezieriger voor de ogen en beleving. Het versterkt een bepaalde sfeer. Want zelfs in zwart heb je verschillende soorten zwart. Door deze verschillen binnen een kleur te gebruiken, ga je meer diepte en details zien.

Belichting geeft meer diepte

Naast kleurbewerking van het beeld, zien we ook meer diepteverschillen in de foto’s van filmstijl in vergelijking met videostijl. De set voor Pauw & Jinek en GTST is in het algemeen geheel verlicht. Pauw & Jinek en GTST zijn programma’s die in één take of in ieder geval snel moeten worden opgenomen. Vooral bij een talkshow gaat het voornamelijk om het praten. Het belangrijkste is dan dat we de gasten goed kunnen zien als zij praten. En de camera’s moeten van verschillende hoeken een goed beeld kunnen krijgen. Dus een set-up die vooral de gasten en talkshowhosts goed verlicht is dan het belangrijkst. Voor een serie of film zoals The Crown en Blade Runner 2049 wil je graag een gehele beleving neerzetten. Dat zorgt er namelijk voor dat je als kijker helemaal wordt meegetrokken in het verhaal en de wereld die de makers creëren. In de fictieve wereld wil je juist meer diepte creëren in het beeld. Bij filmstijl maak je meer gebruik van verschillende belichtingstechnieken om diepte te creëren en het beeld interessanter te maken. De volgende video is vrij technisch, maar geeft wel goed weer hoeveel expertise in belichting kan gaan zitten:

Onze voorkeur

Dus wat is nu beter, film- of videostijl? Het één is niet beter dan het ander. Maar welke stijl je kiest is vooral afhankelijk van het doel. Waarom hebben wij dan een voorkeur voor het woordje ‘film’? Omdat wij onze filmproducties meer benaderen als film dan video. Wij zien het juist als een uitdaging om dingen en personen mooi in beeld te brengen. We passen graag verschillende filmtechnieken toe in onze producties, zodat het er filmischer uitziet. Dat zorgt ervoor dat onze klanten zich echt kunnen onderscheiden met hun bedrijfsfilm in plaats van dat het de zoveelste corporate film wordt.

Door het meer als film te benaderen geef je onbewust en bewust al meer informatie mee aan de kijker. Hierdoor krijgt de kijker meer mee van je verhaal waardoor zijn aandacht vastgehouden blijft en hij beter oplet. Een filmstijl is wat ons betreft dus niet alleen mooier maar zeker ook effectiever.