When they see us blog

De impact van film: Hoe de hitserie ‘When They See Us’ leidde tot actie

Heb jij de serie ‘When They See Us’ al gezien? Zo niet, dan raden wij je aan om dat rap te doen. Waarom? Nou omdat het een zeer ontroerend en meeslepend verhaal is. Het verhaal gaat over 5 getinte jongens, die de ‘Central Park Five’ werden genoemd, die worden veroordeeld naar aanleiding van een ernstige mishandeling en verkrachting in het Central Park in New York. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

De verdere inhoud van de serie zullen we niet verklappen. Wel gaan we je vertellen waarom deze nu zo relevant is.

De impact van een film of serie

Het mooiste van een film of serie is dat het een grote impact kan hebben. Dat het mensen ontroerd en aanzet tot actie. Dat is bij deze serie zeker ook het geval. Na de release van ‘When They See Us’ op Netflix was er veel commotie. Het verhaal maakte veel impact op de kijkers, zij werden er geëmotioneerd en boos van. Hoe heeft het eigen verhaal van ‘The Central Park Five’ zo weinig aandacht kunnen krijgen? Ten tijde van de rechtzaken in 1989 is er wel veel media-aandacht geweest, maar destijds werden zij voornamelijk neergezet als verkrachters. Deze wijze waarop de toenmalige openbare aanklager Linda Fairstein en voormalig officier van justitie Elizabeth Lederer te werk zijn gegaan komt eigenlijk nu pas goed aan het licht.

‘When They See Us’ kaart onderwerpen zoals racisme, het scheve en corrupte Amerikaanse justitiesysteem en een bevooroordeelde media aan, dat vandaag nog steeds zo werkt. Dat maakt het voor velen kijkers ondraaglijk en soms onbekijkbaar. En toch zo spannend dat je niks wil missen.

Sinds de veroordeling in 1989 heeft Linda Fairstein er een bloeiende carrière op na gehouden. Tot de release van deze serie, deze heeft veel teweeg gebracht. Via de hashtag #CancelLindaFairstein werd er opgeroepen tot een boycot van de boeken die zij heeft uitgebracht. Uiteindelijk heeft haar uitgeverij de samenwerking met haar om die reden verbroken.

Het tijdschrift Glamour kroonde Fairstein vanwege haar inspanningen in de zaak tot een van de vrouwen van het jaar in 1993. Inmiddels heeft het blad daarvoor zijn excuses aangeboden.

Ook Elizabeth Lederer is er niet zonder kleerscheuren uitgekomen. Na het uitkomen van de serie eiste een grote groep zwarte studenten, verenigd in The Black Law Students Association, het ontslag van Lederer. De studenten schreven in een brandbrief dat ze professor Lederer niet langer konden vertrouwen. “Zij en haar collega’s werden tijdens het onderzoek gedreven door racistische motieven”, stellen ze. “De levens van de vijf jongens zijn door haar beslissingen voor altijd veranderd.”

De sociaal-culturele impact van deze serie is dus enorm. Dat vinden wij zo mooi aan film. Het brengt mensen tot elkaar en zet ze aan tot actie ondanks de lelijke kanten van dit verhaal.