Focus van belichting

De invloed van belichting op de sfeer van een film    

Belichting is een belangrijk aspect bij films. Als de kijkers het beeld te donker vinden dan haken ze af, maar te licht kan er weer voor zorgen dat details verloren gaan. Welke invloed heeft belichting op de sfeer van de film en hoe gebruik je belichting in je film?

We beginnen met een aantal voorbeelden om duidelijk te maken welke effecten de belichting heeft. Een goed voorbeeld van een te donkere belichting is de serie Game of Thrones. De makers werden wereldwijd bekritiseerd, omdat één van de laatste afleveringen te donker zou zijn. De makers van de film geven aan dat dit een bewuste keuze, een stijlkeuze, was om de juiste sfeer over te brengen.

GOT donker en lichtEen scène van de beroemde van aflevering GoT, dit was een stijlkeuze.

Maar de juiste belichting kiezen is soms nog best lastig. Want wordt het beeld te licht dan kun je ook belangrijke informatie(details) kwijtraken in de overbelichte gedeeltes. En als het beeld te licht is, kun je dat in een montageprogramma niet herstellen, omdat de details überhaupt niet zichtbaar zijn en je in een deel van de film alleen een witte waas ziet.

Belangrijk dus om van tevoren goed te onderzoeken met welke belichting je te maken hebt. In sommige gevallen kun je een te licht beeld ook niet vermijden, tenzij je een grote productie draait en alle benodigdheden tot je beschikking hebt. En een te licht beeld kan soms juist ook heel welkom zijn, om bijvoorbeeld een achtergrond minder goed zichtbaar te maken. Daar tegenover staat dat je juist kunt kiezen voor onderbelichting wanneer je de focus op de achtergrond wil leggen en een persoon/object wilt weergeven als silhouet. De achtergrond is dan juist gevuld met details.

Focus van belichting v2
Qua belichting ligt de focus op het raam. De man is mysterieus/onbekend.

Wat ook vaak voorkomt is dat je voor de lastige keuze komt te staan waarbij je moet kiezen wat er overbelicht wordt. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor als je in een ruimte met ramen filmt. Je moet dan bewust kiezen waar de aandacht naar toe moet gaan en welke sfeer je wilt overbrengen.

Contrast creëren

Met belichting kun je er dus juist voor zorgen dat je de kijker laat zien wat je wil dat hij ziet en dat je de juiste sfeer overbrengt. Zorg je ervoor dat het beeld juist lichter wordt op sommige plekken en op andere delen donkerder, dan creëer je contrast en zorg je ervoor dat de kijker naar het gedeelte van het beeld kijkt waarvan jij wilt dat hij daarnaar kijkt.

Van deze techniek maken makers van series of films vaak gebruik om bijvoorbeeld hints te geven over wat er te gebeuren staat. Door het juist meer op te laten lichten kunnen zij de aandacht erop vestigen of juist niet.

easter egg departed
In de film The Departed wordt er elke keer een X in de achtergrond aangegeven voordat een personage dood gaat.

Sfeer bepalen

Met licht wordt er ook een bepaalde sfeer neergezet in films. Het licht zo kunnen vormen dat het de juiste sfeer overbrengt is over het algemeen een tijdrovende klus. Dit geldt met name op opnamelocaties waar er volledige controle is over het licht. Je moet de juiste sfeer creëren en er ook voor zorgen dat er diepte ontstaat in het beeld. Lampen en floppy’s helpen daarbij. Door middel van lampen breng je licht in het beeld en een floppy is een zwart doek om juist licht weg te nemen.

Belichting voorbeeld
2 lichten en 1 floppy om het licht tegen te houden voor 1 shot.

Als je het goed uitvoert zorg je er hiermee voor dat de productie net wat professioneler overkomt. Ook helpt het om meer impact te maken met je verhaal. Het geeft de kijker onbewust al een stuk meer informatie. Licht speelt dus een belangrijke rol bij het maken van een film. Maak er goed gebruik van, want het, voegt zoals je ziet veel toe aan je productie.