Blade Runner Compositie

Vertel je verhaal met compositie

Compositie, een belangrijk onderdeel van het produceren van een video.

Compositie betekenis

Compositie is het ordenen van de elementen in je beeld op een strategische wijze. Door gebruik te maken van compositie kun je ervoor zorgen dat het beeld visueel aantrekkelijker wordt voor de kijker.

Compositie in video

Door aandacht te besteden aan de compositie van het beeld, kun je de kijker beïnvloeden op verschillende manieren. Je kan de kijker ‘leiden’ om naar een bepaald punt te kijken op het beeld. Door in de compositie te sturen kun je zelfs bepaalde gevoelens opwekken bij de kijker. Ook wordt compositie gebruikt om het ‘snijden’ van beeld natuurlijk over te laten komen. Tenslotte kan je met compositie zorgen dat er meer diepte in je beeld is. Je kijkt tenslotte naar een 2D beeld wat wel de schijn van diepte moet hebben. Door meer diepte te creëren, creëer je over het algemeen ook een ‘aantrekkelijker’ beeld. Oftewel compositie heeft veel invloed op hoe de film overkomt bij de kijker.

De regel van derden

Een bekende regel is de regel van derden. Dan deel je het beeld in 9 vlakken (zie foto hieronder).

Recruitmentvideo compositie

Door je ‘elementen’ op 1 van de samenkomende punten te plaatsen kun je het beeld visueel mooier maken. Het gedeelte met de ‘lege’ ruimte (ook wel negatieve ruimte genoemd) is waar het element over het algemeen naar toe kijkt of waar nog iets in beeld komt. Stel dat iemand rechts in beeld staat dan is zijn kijkrichting naar links in het beeld.

Compositieregels

Er zijn tal van regels die gebruikt kunnen worden om de compositie op aan te passen.

De regel van derden is maar één van de vele regels die je kunt inzetten in de compositie van beeld. Maar hoe cliché het ook is; regels zijn er om gebroken te worden. Dit betekent dat je niet gelimiteerd hoeft te worden door de regels maar dat ze wel een uitgangspunt zijn om mee te starten.

Er wordt bijvoorbeeld ook wel eens voor gekozen voor alles in het midden houden van het beeld. Bij Mad Max Fury Road (2015) hebben zij hiervoor gekozen. Dit heeft mee te maken dat in de film snel van beelden gewisseld wordt. Om de kijker zo min mogelijk te laten zoeken naar de actie hebben zij ervoor gekozen om alles in het midden te houden. Hierdoor hoeft de kijker niet bij wisseling van het beeld 3 of 4 frames het beeld te scannen om te weten waar ze naar moeten kijken. Wat ook voor zorgt dat ze de actie op een consistent tempo door kunnen laten gaan.

Close-up of wide shot als compositie?

Wanneer kies je dan in je compositie voor een close-up of juist een wide shot? Je zult intussen begrijpen dat hier ook een achterliggende reden voor is. Stel je eens voor dat we iemand in paniek zien die niet weet wat hij moet doen. Zou deze emotie duidelijker te zien als we diegene van een afstand bekijken of juist dichtbij?

Close-up in video

Door in te zoomen op het personage, voelen we de emoties ook beter. Als we een close-up nemen van iemand zijn gezicht die in paniek is, voelt het beeld ook meer ‘benauwd’ aan. Dit heeft met het kader te maken waarin het beeld moet afspelen. Het voelt als een ‘hok’ aan. Waardoor je als kijker meer een benauwend gevoel ervaart.

Je kunt ook kiezen voor een close-up juist om de kijker in spanning te laten. De kijker weet dan niet wat er nog meer buiten het kader afspeelt. Als je dan voor een wide shot zou kiezen dan kan de kijker in één oogopslag zien wat er afspeelt.

Mr. Robot compositie film

Still van Mr. Robot. De emotie van de personage is duidelijk zichtbaar maar het is nog niet duidelijk waar hij naar kijkt.

Wide shot in video

Wanneer je voor een wide shot kiest  kun je juist rust creëren. De kijker heeft dan het overzicht van waar een scene zich afspeelt en zien wat er allemaal gaande is. Of het kan juist een gevoel van isolatie geven doordat je de leegte rondom het personage ziet.

Blade Runner compositie

Still van Blade Runner 2049. Een wijde shot om de kijker te laten zien en dat hij alleen is en waar hij is.

 

Daarnaast zijn er ook nog talloze technieken die gebruikt worden voor compositie: wat het belangrijkste is, zorg dat je compositie van het beeld onbewust de kijker informatie geeft  die past bij de film. Dit draagt bij aan een betere belevenis van de film en zorgt ervoor dat de sfeer ook overkomt bij de kijker.